Samhällsbyggnad
Stockholm
2 år (410 YH-poäng)
Anmäl ditt intresse för det här YH-programmet så informerar vi dig om när ansökan för programmet öppnar och hur du söker.
Snabba fakta
INRIKTNING
Samhällsbyggnad
ORT
Stockholm
UTBILDNINGSTAKT
Heltid
LÄNGD
2 år (410 YH-poäng)
LIA (Lärande i Arbete)
20 veckor
UTBILDNINGSSTART
Augusti 2025
ANSÖKAN
Öppnar 3 februari
BEHÖRIGHET
Visa behörighetskravAlla våra YH-program
är gratis
Berättigar till studiemedel
via CSN
9 av 10 får jobb
efter utbildningen
Arbetsmarknad & yrkesroll
Som Automationsingenjör har du en viktig roll när allt fler processer automatiseras. Din huvudsakliga uppgift är att planera, genomföra och underhålla automationslösningar. Automationsingenjör arbetar inom olika branscher, inklusive industri, fastighetsförvaltning och tillverkning. Din kompetens är viktig för att kunna effektivisera processer, öka produktivitet och lönsamhet.
Dina arbetsuppgifter inkluderar att installera och programmera automationssystem, och utföra felsökning vid problem. Du väljer komponenter för projekt, planerar och övervakar kvaliteten på leveransen. Dessutom kan du anpassa automationssystem till olika behov och krav.
Din kompetens och yrkesroll är högt efterfrågad på arbetsmarknaden. Teknikföretag, fastighetsförvaltare och tillverkningsföretag söker aktivt efter denna kompetens för att effektivisera sina processer och möta de ökande kraven på automation.
Utbildningen leder till anställningar inom olika organisationer, inklusive teknikföretag, fastighetsbolag, och tillverkningsenheter.
Som Automationsingenjör har du möjlighet att påverka och förbättra företags konkurrenskraft och hållbarhet genom att använda dina färdigheter inom automationsteknik. Din yrkesroll är avgörande för den fortsatta utvecklingen av automation och digitalisering inom olika sektorer och erbjuder många spännande karriärmöjligheter.
Vår utbildning
STI:s YH-program Automationsingenjör är skapat för att utrusta dig med en bred kompetens inom automationsteknik. Under programmet fördjupar din förståelse för ämnen som matematik, fastighetssystem, digitalteknik och ekonomi samt lagar och regler.
Du lär dig skapa flödesscheman, installera och programmera automationssystem, välja komponenter för projekt, samt lösa komplexa problem genom felsökning. Du kommer även att lära dig att planera och utföra inköp och upphandling av automationstjänster/system, samt genomföra kvalitetsuppföljning.
Efter din utbildning kommer du kunna arbeta och effektivt kommunicera automationstekniska lösningar till olika målgrupper. Du har de färdigheter och kunskaper som dagens arbetsmarknad efterfrågar, och är redo för en spännande karriär inom automation.
LIA
När du läser Automationsingenjör ingår det två praktikperioder som kallas LIA (Lärande I Arbete). Här är du ute och jobbar på ett företag inom automationsbranschen. Under din LIA så arbetar du tillsammans med en handledare från företaget för att kunna omsätta dina kunskaper på bästa sätt. LIA-perioderna ger dig erfarenhet, större insikt i din kommande yrkesroll och en mycket stark koppling till arbetsmarknaden.
Under din LIA kan du välja att vara på samma företag båda perioderna, eller testa olika företag beroende på vad du vill inrikta dig på. Varje år anordnar vi också branschdagar här på STI där du träffar företag inom branschen och nätverkar för att upptäcka dina möjligheter till LIA och eventuell anställning.
Din tid på STI
Förutom kunskaper kommer du få vara med om många intressanta och utvecklande händelser, workshops, studiebesök, events med mera. Möjligheterna är många, och här har du verkligen gjort rätt val för framtiden.
För att lyckas med din utbildning på STI är det viktigt att du är driven, engagerad och nyfiken. Du behöver inte vara expert från start, men det är bra att vara nyfiken för att kunna hitta det du vill arbeta med inom ditt område. Du har själv ansvar över dina studier när det gäller självstudier, grupparbeten eller områden inom din utbildning som du vill fördjupa dig i.
Programmets kurser
5 YH-poäng = 1 veckas studier.
Du får en introduktion till företagsekonomiska begrepp som projektekonomi, investerings- och priskalkylering. Kursen ger också insikter i konsultens roll, från att bemöta kunder till att driva säljprocesser. Fokus ligger på att skapa förfrågningsunderlag och affärsmässigt hantera offerter och upphandlingar av automationslösningar.
Omfattning / YH-poäng: 10
Kursen behandlar grunderna i automation, med fokus på kommunikationsprotokoll, t.ex. IEC-61131-3, och introduktion till PID-regulatorer (termostater som justerar sig själva för att hålla rätt nivå, oavsett om det svänger snabbt, långsamt eller mycket). Du får kunskap om operatörspaneler, programmering av PLC (Programmable Logic Controllers) och DUC (Databaserade Undercentraler). Maskindirektivet, CE-märkning och riskvärdering inkluderas för att säkerställa säker och effektiv automationsplanering.
Omfattning / YH-poäng: 35
Kursen ger grundläggande kunskap om lik- och växelströmskretsar, elmotorer och styrning av automatiserade processer. Du lär dig även elritningsprogram och dokumentation av elsystem, med fokus på elsäkerhet och rätt arbetsmetoder.
Omfattning / YH-poäng: 30
Du lär dig om energioptimering och hållbarhet inom fastighetsdrift, med fokus på livscykelkostnader (LCC), resurshushållning och riskbedömning. Kursen inkluderar verktyg för att utvärdera och kvalitetssäkra genomförda arbeten.
Omfattning / YH-poäng: 20
I examensarbetet tillämpar du tidigare kunskaper för att lösa ett konkret problem inom automation. Arbetet kan utföras parallellt med LIA och innebär att definiera problem, analysera data och presentera lösningar. Slutresultatet ska presenteras i en teknisk rapport och muntligt inför publik.
Omfattning / YH-poäng: 25
Du lär dig om byggnaders uppbyggnad och installationssystem med hänsyn till regelverk som PBL (Plan- och bygglagen) och BBR (Boverkets byggregler). Fokus ligger på att utveckla en helhetssyn för samordning av system inom byggnader.
Omfattning / YH-poäng: 30
Här fördjupar du kunskaperna inom fastighetstekniska system, med fokus på programmering, installation och dokumentation av automationslösningar. Kursen täcker även riskhantering i automatiserade system.
Omfattning / YH-poäng: 15
Du lär dig avancerad PLC-programmering och gränssnitt som HMI (Human-Machine Interface) och SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition). Kursen ger även en översikt av teknikutvecklingen inom automation, inklusive redundanta enheter och pneumatik.
Omfattning / YH-poäng: 30
Kursen täcker avtalsjuridik, entreprenadjuridik, arbetsmiljöfrågor samt offentlig upphandling. Du lär dig juridiska aspekter av att offerera och upphandla automationslösningar.
Omfattning / YH-poäng: 10
Under din första praktikperiod introduceras du till företagets verksamhet och organisation. Du får handledning i att utföra arbetsuppgifter kopplade till automationslösningar, från verktygshantering till systemöversikt.
Omfattning / YH-poäng: 40
I din andra praktikperiod tillämpar du dina samlade kunskaper och arbetar självständigt med automationsuppgifter på ett företag i branschen. Fokus ligger på att utveckla problemlösningsförmåga och ta ansvar i projektorienterat arbete.
Omfattning / YH-poäng: 60
Du utvecklar din förmåga att kommunicera tekniska lösningar skriftligt och muntligt på svenska och engelska. Kursen förbereder dig för att söka praktikplats och marknadsföra dig själv professionellt.
Omfattning / YH-poäng: 10
Kursen behandlar robotkomponenter, programmering och simulering av robotsystem. Du lär dig om CE-märkning och säkerhetsaspekter kopplade till robotar, samt hur robotar kommunicerar med andra system via I/O (Input/Output) eller bussystem.
Omfattning / YH-poäng: 20
Du lär dig om styrtekniska lösningar inom VVS och kylsystem, inklusive hydrauliska system. Fokus ligger på felsökning, val av rätt komponenter och att tolka ritningar och scheman.
Omfattning / YH-poäng: 25
Kursen fokuserar på matematiska beräkningar relaterade till automation, som algebra, boolesk algebra och energiberäkningar. Du lär dig också att använda SFP-tal (Specifik fläkteffekt) och andra tekniska mått.
Omfattning / YH-poäng: 30
Kursen ger dig metoder för felsökning och planering av underhåll i automatiserade system. Du lär dig att använda verktyg som TPU (Totalt Produktivt Underhåll) och TAK (Tillgänglighet, Anläggningsutnyttjande och Kvalitet) för att analysera och optimera produktionsprocesser.
Omfattning / YH-poäng: 20
Ledningsgrupp & företagssamarbeten
Vi samarbetar med ledande företag och organisationer i branschen för att se till att du får rätt kompetens och kan ta steget till ett bra jobb direkt efter studierna. Du får möta föreläsare direkt från branschen, studera självständigt samt genomföra praktiska övningar. Under de veckor du har LIA deltar du i projekt ute på en arbetsplats och får sätta dig in i det dagliga arbetet. I utbildningens ledningsgrupp hittar du följande företag:
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2024/02/unknown-1.jpeg)
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2024/02/unknown-1.png)
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2019/11/siemens-logosvg-1024x244.png)
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2017/11/bengtdahlgren.png)
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2019/11/stockholms-tekniska-institut-pragmakon.png)
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2024/02/unknown.jpeg)
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2024/02/unknown.png)
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2019/11/skarmbild-2024-09-18-163631.png)
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2019/11/mellifiq.png)
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2017/11/omron.png)
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2018/11/iautomatic.png)
Behörighet och antagning
För att vara behörig behöver du:
Fullständig gymnasieexamen med med lägst godkänt betyg i:
- 2 250 poäng (för slutbetyg 1998–2002: minst 90 % godkända poäng)
- Matematik 2/A
- Praktisk ellära eller Naturkunskap 2 eller Teknik 1 eller Fysik 1
- Svenska 1/A
- Engelska 5/A
eller motsvarande kunskaper från annan utbildning eller yrkeserfarenhet. Läs mer om behörighet här
Saknar du någon behörighet?
Läs mer om behörighetskraven och vad du kan göra för att bli behörig.
Urval
Urval sker genom antagningsprov. Läs mer om urvalet här.
Andra populära YH-program
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2023/03/systemutvecklare-inbyggda-system-internet-of-things-sti--392x220.png)
Stockholm
2 år (400 YH-poäng)
Programmera både mjukvara och hårdvara som systemutvecklare.
NÄSTA START: Augusti 2025
ANSÖKAN ÖPPNAR SNART
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2024/01/projektledare-elinstallation-2024-sti-392x220.png)
Distans
1 år (240 YH-poäng)
För elektriker och elinstallatörer som vill ta nästa steg i karriären som projektledare.
NÄSTA START: September 2025
ANSÖKAN ÖPPNAR SNART
![Hisingsbron - Fotograf: Patrik Gunnar Helin. Ljusdesigner: Kai Piippo](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2024/01/334067fc-7603-4fff-b2b4-c9afb307f417-rw-1920-392x220.jpg)
Stockholm
2 år (400 YH-poäng)
Planera, projektera och designa el- och belysningsanläggningar för bygg- och infrastrukturprojekt!
NÄSTA START: Augusti 2025
ANSÖKAN ÖPPNAR SNART
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2024/01/infrastrukturprojektor-bim-bro-sti-392x220.jpg)
Stockholm
2 år (420 YH-poäng)
Arbeta med digitala modeller för att projektera olika typer av hållbar infrastruktur
NÄSTA START: Augusti 2025
ANSÖKAN ÖPPNAR SNART
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2024/01/elnatsdesigner-sti-392x220.png)
Distans
2 år (400 YH-poäng)
Utforma Sveriges nya elnät och bidra till utvecklingen av framtidens elektrifierade samhälle.
NÄSTA START: Augusti 2025
ANSÖKAN ÖPPNAR SNART
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2023/03/vvs-ingenjor-sti-yh-utbildning-392x220.png)
Stockholm
2 år (410 YH-poäng)
Som VVS-ingenjör ritar, planerar och projekterar du VVS-system i CAD och andra programvaror.
NÄSTA START: Augusti 2025
ANSÖKAN ÖPPNAR SNART
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2021/05/jarnvagsprojektor-2024-392x220.png)
Distans
2 år (415 YH-poäng)
Var med och skapa framtidens järnväg! Jobba i CAD och projektera el, signal och tele för järnvägen.
NÄSTA START: Augusti 2025
ANSÖKAN ÖPPNAR SNART
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2024/01/ux-2024-2-392x220.png)
Stockholm
2 år (400 YH-poäng)
Skapa bättre användarupplevelser som UX-designer och påverka hur användare upplever digitala miljöer.
NÄSTA START: Augusti 2025
ANSÖKAN ÖPPNAR SNART
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2024/01/data-engineer-sti-2024-392x220.png)
Stockholm
2 år (400 YH-poäng)
Som Data Engineer hittar och analyserar du rätt data som hjälper företag fatta rätt beslut.
NÄSTA START: Augusti 2025
ANSÖKAN ÖPPNAR SNART
![](https://www.sti.se/wp-content/uploads/2019/11/automation-mc-392x220.png)
Stockholm
2 år (410 YH-poäng)
Programmera och utveckla automatiserade system för en mängd olika områden och branscher.
NÄSTA START: Augusti 2025
ANSÖKAN ÖPPNAR SNART