Infrastrukturprojektör BIM

Var med och forma framtidens hållbara samhälle! Som projektör eller samordnare inom infrastruktur har du en nyckelroll i att förbättra både människors vardag och samhällets utveckling genom miljövänliga och resurseffektiva lösningar. Sveriges stora infrastruktursatsningar ger dig mycket bra karriärmöjligheter efter din utbildning.

 

Anmäl ditt intresse för det här YH-programmet så informerar vi dig om när ansökan för programmet öppnar och hur du söker.

Snabba fakta

INRIKTNING

Samhällsbyggnad

ORT

Stockholm

UTBILDNINGSTAKT

Heltid

LÄNGD

2 år (420 YH-poäng)

LIA (Lärande i Arbete)

21 veckor

UTBILDNINGSSTART

Augusti 2025

ANSÖKAN

Öppnar i januari 2025

BEHÖRIGHET

Visa behörighetskrav
Alla våra YH-program
är gratis
Berättigar till studiemedel
via CSN
9 av 10 får jobb
efter utbildningen

Vad gör en projektör eller samordnare inom infrastruktur? 

Vår infrastruktur, med allt från vägar och broar till järnvägar och flygplatser, är avgörande för ett välfungerande och hållbart samhälle. Den möjliggör människors resor, varutransporter och tillgången till livsviktiga resurser och har en viktig roll i samhällets utveckling.

Som projektör eller samordnare inom infrastruktur innebär din yrkesroll att du planerar, organiserar och driver projekt framåt mot framgång. Du säkerställer att projektet genomförs på ett effektivt och hållbart sätt och att målen uppnås.

Du arbetar ofta nära ditt team och övriga inblandade för att samordna och koordinera aktiviteter samt lösa eventuella problem i projektet. Dessutom kräver både projektörer och samordnare en kombination av teknisk kompetens, planeringsförmåga och god kommunikation för att kunna utföra sitt arbete på bästa möjliga sätt.

Här kan du läsa om Santiago som gått Infrastrukturprojektör BIM och som nu jobbar som BIM-samordnare på Bravida

Vad står BIMr?

BIM står för Building Information Modeling/Management. BIM är inte en enskild programvara utan ett samarbete mellan olika aktörer, yrkesroller och program inom bygg- och anläggningsbranschen. 

Med BIM utbyter olika delar av ett bygg- och anläggningsprojekt information med varandra, oavsett vilken programvara de använder. Detta gör det möjligt för olika team att samarbeta smidigt och effektivt, även om de använder olika verktyg. 

BIM handlar om att skapa en miljö där alla kan dela och samarbeta med information för att bygga en mer hållbar framtid. 

Stor efterfrågan

YH-programmet Infrastrukturprojektör BIM öppnar dörrarna till en växande bransch med hög efterfrågan på kompetens. Som projektör eller samordnare kommer du ha stora möjligheter till en bra och spännande karriär. Sveriges stora infrastruktursatsningar är långsiktiga projekt som sträcker sig många år framåt, vilket bidrar till att skapa en stabil och pålitlig bransch.  

Efter din utbildning kan du arbeta som: 

  • BIM-samordnare  
  • Datasamordnare Anläggning 
  • Infrastrukturprojektör BIM 
  • Modellsamordnare 

Om vår utbildning

YH-programmet Infrastrukturprojektör BIM ger dig de kunskaper, färdigheter och kompetenser som behövs i yrket:  

  • Planering, ledning och samordning av infrastrukturprojekt. 
  • Praktiskt projektarbete, att kunna lösa problem och att ta ansvar för projektets utveckling. 
  • Kunskaper om anläggningsteknik, vägar och VA-system. 
  • Kunskaper om hållbart byggande och miljö- och kvalitetssäkring. 
  • Digitala verktyg för att skapa och granska ritningar och hantera kravspecifikationer. 
  • Färdigheter i att utföra beräkningar inom konstruktionsteknik. 
  • Praktiskt lärande på en arbetsplats - cirka en fjärdedel av utbildningen består av LIA-praktik. 

 

LIA

När du läser till Infrastrukturprojektör BIM ingår det två praktikperioder som kallas LIA (Lärande I Arbete). Här är du ute och jobbar på ett företag inom ditt område. Under din LIA så arbetar du tillsammans med en handledare från företaget för att kunna omsätta dina kunskaper på bästa sätt i riktiga projekt. LIA-perioderna ger dig erfarenhet, större insikt i din kommande yrkesroll och en mycket stark koppling till arbetsmarknaden.

Under din LIA kan du välja att vara på samma företag, eller testa olika företag beroende på vad du vill inrikta dig på. Varje år anordnar vi också branschdagar här på STI där du träffar företag inom branschen och nätverkar för att upptäcka dina möjligheter till LIA och eventuell anställning.  

Din tid på STI

Förutom kunskaper inom BIM kommer du få vara med om många intressanta och utvecklande händelser, workshops, studiebesök, events med mera. Möjligheterna under och efter din utbildning är många, och här har du verkligen gjort rätt val för framtiden. 

För att lyckas med din utbildning på STI är det viktigt att du är driven, engagerad och nyfiken. Du behöver inte vara expert från start, men det är bra att vara nyfiken för att kunna hitta det du vill arbeta med inom ditt område. Du har själv ansvar över dina studier när det gäller självstudier, grupparbeten eller områden inom din utbildning som du vill fördjupa dig i.

Programmets kurser

5 YH-poäng = 1 veckas studier

Här får du en introduktion till hur anläggningsprojekt planeras och genomförs. Du lär dig om de olika aktörerna, som projektörer, byggare och beställare, och hur de samarbetar i projekten. Dessutom får du kunskap om standarder, lagar och riktlinjer, som exempelvis "Bygghandlingar 90", som styr arbetet i branschen. Du tränar också på att läsa och tolka ritningar, ett viktigt verktyg i anläggningsprojekt.

Omfattning / YH-poäng: 20

Den här kursen ger dig en förståelse för hur mark och byggmaterial fungerar och används i anläggningsprojekt. Du lär dig om jord- och bergmaterial, grundvatten och tekniker för att skapa stabila byggnader och anläggningar. Dessutom får du insikt i hur digitaliseringen påverkar branschen och grundläggande kunskaper i att beräkna och analysera tekniska lösningar.

Omfattning / YH-poäng: 20

I den här kursen fördjupar du dig i digital samordning av anläggningsprojekt och lär dig använda avancerade BIM-verktyg (Building Information Modeling). Du tränar på att granska och samordna information från olika discipliner, som väg- och järnvägsprojektering. Du lär dig också att utföra krocktester och analyser för att säkerställa att projektets olika delar fungerar tillsammans.

Omfattning / YH-poäng: 40

Du lär dig hur digitala verktyg används i anläggningsprojekt för att underlätta planering, samordning och analys. Kursen innehåller praktiska moment som kollisionskontroller, kostnadsberäkningar och kalkyler. Du får också kunskap om kravställning och informationsutbyte mellan olika programvaror som används i projekteringen.

Omfattning / YH-poäng: 25

Den här kursen ger dig kunskap om hur digitala verktyg används för modellbaserad projektering. Du lär dig att använda moderna programvaror för att skapa ritningar, utföra kollisionskontroller och göra analyser. Fokus ligger på att förstå hur digitala verktyg förbättrar arbetsflödet och hjälper till att identifiera och lösa problem i anläggningsprojekt.

Omfattning / YH-poäng: 20

I examensarbetet får du använda dina samlade kunskaper för att självständigt genomföra ett projekt. Du planerar, leder och rapporterar arbetet, och får även presentera dina lösningar muntligt och skriftligt. Projektet kan kopplas till din praktik (LIA) och syftar till att förbereda dig för yrkeslivet.

Omfattning / YH-poäng: 25

Här får du kunskap om hur du kan arbeta för att minska bygg- och anläggningsprojektens påverkan på miljön. Du lär dig om hållbarhetsfördelar med BIM, miljöbalken och olika kvalitets- och miljöledningssystem. Kursen innehåller praktiska moment där du analyserar miljöpåverkan och föreslår åtgärder för att förbättra hållbarheten i projekt.

Omfattning / YH-poäng: 40

Den här kursen ger dig grunderna i byggmekanik och hållfasthetslära. Du lär dig att göra tekniska beräkningar och tolka resultaten för att skapa säkra och effektiva konstruktioner. Kursen innehåller moment som att beräkna krafter, moment och lastfördelningar i anläggningar.

Omfattning / YH-poäng: 30

Under din första praktikperiod får du en inblick i hur anläggningsprojekt fungerar i praktiken. Du deltar i företagets projekt, arbetar med modellering, analyser och kalkyler, och lär dig att använda digitala verktyg. Målet är att du ska få en förståelse för projektörens roll och arbetsprocesser.

Omfattning / YH-poäng: 40

Under din andra praktikperiod tillämpar du dina samlade kunskaper och deltar i skarpa projekt. Du arbetar självständigt med projektering, analyser och kravuppfyllelse. Praktiken ger dig också erfarenhet av att samordna digitala leveranser och använda etablerade processer och verktyg i branschen.

Omfattning / YH-poäng: 65

Du fördjupar dina kunskaper i anläggningsteknik och lär dig om materialens egenskaper, grundläggning och tekniker inom väg, VA (vatten och avlopp) och järnväg. Kursen ger också insikt i lagar och regler som styr anläggningsprojekt.

Omfattning / YH-poäng: 40

Här lär du dig grunderna i modellbaserad projektering. Du får kunskap om moderna verktyg, informationsutbyte och ritteknik. Fokus ligger på att använda digitala verktyg för att skapa och tolka ritningar samt att arbeta med objektmodeller och databashantering.

Omfattning / YH-poäng: 20

Den här kursen hjälper dig att bli bättre på att kommunicera skriftligt och muntligt i din kommande yrkesroll, både på svenska och engelska. Du lär dig att presentera tekniska projekt på ett övertygande sätt och får insikt i hur gruppdynamik och projektmetodik fungerar i praktiken.

Omfattning / YH-poäng: 10

I den här kursen får du kunskap om ekonomiska aspekter av anläggningsprojekt, som budgetering, kalkylering och upphandling. Du lär dig om lagen om offentlig upphandling och vikten av långsiktiga samarbeten med kunder och leverantörer. Fokus ligger också på att förstå projekts olika faser och att använda digitala verktyg för projektsamordning.

Omfattning / YH-poäng: 25

Ledningsgrupp & företagssamarbeten:

Vi samarbetar med ledande företag och organisationer i branschen för att se till att du får rätt kompetens och kan ta steget till ett bra jobb direkt efter studierna. Du får möta föreläsare direkt från branschen, studera självständigt samt genomföra praktiska övningar. Under de veckor du har LIA deltar du i projekt ute på en arbetsplats och får sätta dig in i det dagliga arbetet. I utbildningens ledningsgrupp hittar du följande företag:

Behörighet och antagning

För att vara behörig behöver du:

  • Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan – Fullständig gymnasieexamen med minst 2250 godkända poäng (eller 90 % av ditt slutbetyg) eller motsvarande (komvux, folkhögskola mm) samt lägst betyget G/E i ämnena Svenska 1 (A) eller Svenska som andraspråk (SVASVA01 eller högre), Engelska 5 (A) och Matematik 1 (A).

Läs mer om grundläggande behörighet och hur vi bedömer betyg här

  • Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med lägst betyg E (eller betyg G)

Eller:

motsvarande kunskaper och färdigheter, som du fått genom annan utbildning eller yrkeserfarenhet.

Alla behöriga gör urvalstest. Urvalet sker genom särskilt prov. Läs om våra urvalstester här.

Saknar du behörigheten som krävs?

Om du saknar formell behörighet kan du anmäla dig till behörighetstester. Vi erbjuder även intensivkurser i vissa ämnen.

Du hittar mer information om behörighet, ansökan och datum här

Har du fler funderingar kring behörighet?

Vanliga frågor och svar

Andra populära YH-program

Programmera både mjukvara och hårdvara som systemutvecklare.

NÄSTA START: Augusti 2025

För elektriker och elinstallatörer som vill ta nästa steg i karriären som projektledare.

NÄSTA START: September 2025

Planera, projektera och designa el- och belysningsanläggningar för bygg- och infrastrukturprojekt!

NÄSTA START: Augusti 2025

Arbeta med digitala modeller för att projektera olika typer av hållbar infrastruktur

NÄSTA START: Augusti 2025

Utforma Sveriges nya elnät och bidra till utvecklingen av framtidens elektrifierade samhälle.

NÄSTA START: Augusti 2025

Som VVS-ingenjör ritar, planerar och projekterar du VVS-system i CAD och andra programvaror.

NÄSTA START: Augusti 2025

Var med och skapa framtidens järnväg! Jobba i CAD och projektera el, signal och tele för järnvägen.

NÄSTA START: Augusti 2025

Skapa bättre användarupplevelser som UX-designer och påverka hur användare upplever digitala miljöer.

NÄSTA START: Augusti 2025

Som Data Engineer hittar och analyserar du rätt data som hjälper företag fatta rätt beslut.

NÄSTA START: Augusti 2025

Bli Javautvecklare och arbeta med programmeringsspråket nummer ett inom en mängd olika branscher.

NÄSTA START: Pågående utbildning

Programmera och utveckla automatiserade system för en mängd olika områden och branscher.

NÄSTA START: Augusti 2025

Designa, programmera och underhåll framtidens användarvänliga appar.

NÄSTA START: Pågående utbildning

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter