IT
Stockholm
2 år (400 YH-poäng)
Anmäl ditt intresse för det här YH-programmet så informerar vi dig om när ansökan för programmet öppnar och hur du söker.
Snabba fakta
INRIKTNING
IT
ORT
Stockholm
UTBILDNINGSTAKT
Heltid
LÄNGD
2 år (400 YH-poäng)
LIA (Lärande i Arbete)
20 veckor
UTBILDNINGSSTART
Augusti 2025
ANSÖKAN
Öppnar 3 februari
BEHÖRIGHET
Visa behörighetskravAlla våra YH-program
är gratis
Berättigar till studiemedel
via CSN
9 av 10 får jobb
efter utbildningen
Arbetsmarknad & yrkesroll
I en digital värld växer datamängderna snabbt, och rätt data är avgörande för att fatta kritiska beslut och identifiera mönster. Som Data Engineer filtrerar du fram den viktigaste informationen, analyserar och visualiserar den på ett sätt som skapar värde för organisationer.
Efter utbildningen är du redo att arbeta inom både privat och offentlig sektor, i allt från myndigheter och kommuner till banker, konsultbolag, byggföretag och hälsosektorn. Yrkesrollen är efterfrågad i alla branscher där data spelar en central roll, och yrkesrollen rankas ofta som en av de mest framtidssäkra med stora möjligheter till utveckling och karriär.
Om programmet
STI:s program ger dig avancerade kunskaper inom datahantering och analys, och du lär dig hantera databaser och skapa analysunderlag för välgrundade och strategiska beslut i en verksamhet.
Du får djupgående kunskaper i datamodellering och datavisualisering, och lär dig att presentera data på ett tydligt och överskådligt sätt för att belysa komplexa samband.
Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning är snabbt växande områden, och utbildningen ger dig en bra förståelse för deras användning inom datahantering.
Programmering är en kärnkompetens i rollen som Data Engineer. Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper i Python och SQL, två programmeringsspråk som är avgörande för att hantera och analysera data. Utöver detta introduceras du till Java och Scala, två centrala programmeringsspråk för datahantering.
LIA
I YH-programmet Data Engineer ingår praktik, LIA (Lärande i arbete), där du får möjlighet att arbeta på ett företag inom din bransch. Under LIA-perioden omsätter du dina teoretiska kunskaper i praktiken, med stöd av en handledare från företaget. Praktiken ger dig värdefull arbetslivserfarenhet, en djupare förståelse för yrkesrollen och en koppling till arbetsmarknaden.
Varje år anordnar vi branschdagar på STI där studerande möter företag inom branschen för att nätverka och utforska möjligheter till LIA och framtida anställning.
Din tid på STI
Förutom kunskaper kommer du få vara med om många intressanta och utvecklande händelser, workshops, studiebesök, events med mera. Möjligheterna är många, och här har du verkligen gjort rätt val för framtiden.
För att lyckas med din utbildning på STI är det viktigt att du är driven, engagerad och nyfiken. Du behöver inte vara expert från start, men det är bra att vara nyfiken för att kunna hitta det du vill arbeta med inom ditt område. Du har själv ansvar över dina studier när det gäller självstudier, grupparbeten eller områden inom din utbildning som du vill fördjupa dig i.
Programmets kurser
5 YH-poäng = 1 veckas studier
Den här kursen syftar till att ge dig kunskaper och färdigheter att arbeta med ett flexibelt och smidigt arbetssätt, ofta kallat "agilt arbetssätt". Du får lära dig att använda vanliga verktyg som används för att planera och styra projekt inom mjukvaruutveckling och andra tekniska områden.
Kursen ger dig också en förståelse för hur man jobbar med affärsmannaskap, vilket handlar om att förstå hur företag fungerar och hur du kan bidra till företagets framgång. Du lär dig också om rollen som konsult för en Data Engineer och hur ditt sätt att agera kan påverka företagets lönsamhet.
Omfattning / YH-poäng: 15
I den här kursen lär du dig om automatisering och DevOps, som handlar om att effektivisera hur mjukvara utvecklas och levereras. Du får kunskap om hur man jobbar med verktyg och metoder för att automatisera tester och leveranser av program. Det kallas ofta "kontinuerlig integration och leverans". Du lär dig också använda så kallade containers, som är en teknik för att paketera och köra program på ett sätt som gör dem lätta att flytta mellan olika datorer. Ett exempel på ett containerverktyg är Docker.
Omfattning / YH-poäng: 10
Den här kursen handlar om att arbeta med stora mängder data (kallat "big data") och molntjänster som till exempel Amazon Web Services, Google Cloud eller Microsoft Azure. Du får lära dig hur man lagrar och analyserar data på ett effektivt sätt och hur man bygger system som kan hantera mycket stora datamängder. Kursen tar också upp NoSQL, som är en typ av databaser som är flexibla och används för att lagra olika typer av data på ett sätt som skiljer sig från traditionella databaser.
Omfattning / YH-poäng: 30
I den här kursen lär du dig att skapa modeller för hur data ska organiseras och struktureras. Du får förståelse för olika typer av modeller, som konceptuella modeller (som beskriver övergripande idéer), logiska modeller (som visar detaljerna) och fysiska modeller (som beskriver hur det faktiskt lagras i en databas). Kursen går också igenom processerna för att skapa dessa modeller.
Omfattning / YH-poäng: 30
Kursen ger dig kunskap och färdigheter i att designa och arbeta med datalager, som är en central plats där stora mängder data samlas och organiseras för att kunna användas i analyser och beslut. Du får lära dig om hela livscykeln för ett datalager, från planering och kravställning till att bygga tekniska lösningar och dimensionera systemet så att det har rätt kapacitet och kan hantera framtida behov.
Du får också fördjupade kunskaper i att integrera data från olika källor och att använda data för Business Intelligence, vilket innebär att analysera och presentera data för att stödja företag i att fatta informerade beslut. Dessutom lär du dig om ETL-processen – det vill säga att extrahera, transformera och ladda data – samt hur du presenterar data på ett tydligt och användbart sätt.
Omfattning / YH-poäng: 25
Kursen ger dig kunskap om olika plattformar där data hanteras och analyseras. Du lär dig använda verktyg för att samla in, bearbeta och tillhandahålla data, så att det blir användbart för olika ändamål. Dessutom får du grundläggande kunskap om artificiell intelligens (AI), som handlar om att låta datorer fatta beslut, och maskininlärning, där datorer tränas att bli bättre på en uppgift genom att analysera data.
Omfattning / YH-poäng: 20
Den här kursen handlar om att presentera data på ett tydligt och visuellt sätt, till exempel genom diagram, grafer och interaktiva dashboards. Du får lära dig hur man skapar rapporter för att analysera och dela information, som används inom områden som Business Intelligence (BI). Det betyder att du lär dig använda data för att fatta bättre beslut i en verksamhet.
Omfattning / YH-poäng: 40
Under kursen får du möjlighet att självständigt genomföra ett projekt inom data engineering, där du går igenom hela processen från planering till färdig produkt. Målet är att du ska fördjupa dina kunskaper och visa att du kan arbeta självständigt med att lösa problem, analysera data och presentera lösningar. Du får också träna på att kritiskt granska ditt arbete och vetenskapliga artiklar som används som referens.
Omfattning / YH-poäng: 20
Under din första praktikperiod får du chansen att testa rollen som Data Engineer på en arbetsplats. Du får praktisk erfarenhet och lär dig hur man planerar och genomför arbetsuppgifter, samtidigt som du håller deadlines. Syftet är att ge dig en inblick i hur branschen fungerar och hjälpa dig att utveckla de färdigheter som behövs för att kunna arbeta självständigt i rollen.
Omfattning / YH-poäng: 40
Under din andra praktikperiod fördjupar du dina kunskaper genom att delta i riktiga projekt och arbeta med mer avancerade uppgifter. Målet är att du ska kunna arbeta självständigt och visa att du behärskar metoder och verktyg som används i branschen. Praktiken avslutas med en rapport och en muntlig presentation där du sammanfattar vad du lärt dig.
Omfattning / YH-poäng: 60
Den här kursen ger dig grunderna i programmering, med fokus på språket Python, som är populärt för datahantering och maskininlärning. Du får också en översikt över andra programmeringsspråk som Java och Scala, vilka används inom olika områden av systemutveckling.
Omfattning / YH-poäng: 40
Kursen handlar om att programmera system som hanterar stora mängder data. Du får lära dig att skapa så kallade ETL-pipelines (ett sätt att samla in, bearbeta och lagra data) och använda olika verktyg för att integrera data. Fokus ligger på programmeringsspråk som används mycket inom branschen.
Omfattning / YH-poäng: 40
I den här kursen får du lära dig om SQL, som är ett språk för att kommunicera med databaser. Du lär dig hur man organiserar och hämtar data, hur man gör data säkert och hur man optimerar databaser för att de ska arbeta snabbt och effektivt.
Omfattning / YH-poäng: 30
Behörighet och antagning
För att vara behörig behöver du:
- Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan – Fullständig gymnasieexamen med minst 2250 godkända poäng (eller 90 % av ditt slutbetyg) eller motsvarande (komvux, folkhögskola mm) samt lägst betyget G/E i ämnena Svenska 1 (A) eller Svenska som andraspråk (SVASVA01 eller högre), Engelska 5 (A) och Matematik 1 (A).
Läs mer om grundläggande behörighet och hur vi bedömer betyg här
- Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med lägst betyg E (eller betyg G)
- Programmering 1 med lägst betyg E (eller betyg G)
Eller:
motsvarande kunskaper och färdigheter, som du fått genom annan utbildning eller yrkeserfarenhet.
Alla behöriga gör urvalstest. Urvalet sker genom särskilt prov. Läs om våra urvalstester här.
Saknar du behörigheten som krävs?
Om du saknar formell behörighet kan du anmäla dig till behörighetstester. Vi erbjuder även intensivkurser i vissa ämnen.
Du hittar mer information om behörighet, ansökan och datum här