El- och belysningsdesigner

Planera, projektera och designa belysningslösningar som El- och belysningsdesigner. Här får du kunskaper inom ljusprojektering och planering i digitala programvaror. Du lär dig om ljusdesign och hur ljuset påverkar människan. Efter utbildningen kan du specialisera dig tekniskt med projektering och elkonstruktion, eller estetiskt med design av ljusprojekt.

 

Anmäl ditt intresse för det här YH-programmet så informerar vi dig om när ansökan för programmet öppnar och hur du söker.

Snabba fakta

INRIKTNING

Teknik

ORT

Stockholm

UTBILDNINGSTAKT

Heltid

LÄNGD

2 år (400 YH-poäng)

LIA (Lärande i Arbete)

20 veckor

UTBILDNINGSSTART

Augusti 2025

ANSÖKAN

Öppnar 3 februari

BEHÖRIGHET

Visa behörighetskrav
Alla våra YH-program
är gratis
Berättigar till studiemedel
via CSN
9 av 10 får jobb
efter utbildningen

Arbetsmarknad & yrkesroll

El- och belysningsdesigner är en hybridroll mellan elkonstruktör och ljusdesigner, framtagen efter de stora behoven inom branschen idag. I din yrkesroll är du expert på att planera och projektera el- och belysningsanläggningar. I ditt arbete använder du olika CAD-verktyg och du har kunskap om BIM-processen. Du har även specialkunskaper om ljus och dess påverkan på människor och miljö. Dina arbetsuppgifter inkluderar konstruktion, projektering och analys av el- och belysningslösningar både i 2D och 3D.

Ditt arbetsområde är brett och sträcker sig från elkonstruktion till estetik och design. Den ökade efterfrågan på denna roll drivs av stora infrastruktursatsningar, nya hållbara miljömål och teknisk utveckling. Det ställs krav på att nya ljusmiljöer ska vara både energieffektiva och estetiskt tilltalande. Här är din roll som el- och belysningsdesigner mycket viktig för framtiden. Särskilt i storstadsregionerna förväntas behovet av El- och Belysningsdesigners öka avsevärt under de kommande åren, vilket gör att du har riktigt bra möjligheter till anställning efter din utbildning på STI.

Efter din utbildning kan du arbeta i roller som:

  • Belysningsprojektör
  • Belysningsingenjör
  • Ljus- och projekteringsdesigner
  • Ljussamordnare
  • Projektsamordnare belysning

Vår utbildning

YH-programmet El- och Belysningsdesigner, är skräddarsytt för att ge dig den kunskap som krävs för att bli ett eftertraktat proffs inom belysningsbranschen. Under programmet får du kunskaper inom elkonstruktion, belysningstekniska lösningar, projektering samt estetik och design.

Du arbetar även med design av ljusprojekt och ljusgestaltning genom färg och form. Du lär dig hur olika sorters ljus påverkar oss människor och vilken typ av belysning som passar för olika typer av projekt.

Utbildningen ger dig både en stark teoretisk grund kombinerat med praktiska kunskaper. Du kommer att använda avancerade CAD-verktyg, få förståelse för BIM-processen samt utveckla kunskaper inom belysningsprojektering för både inom- och utomhusmiljöer. Kurser inom entreprenadjuridik, planering av projekt och presentationsteknik kommer att förbereda dig för att självständigt kunna planera och genomföra specialiserade uppgifter inom belysningsprojektering.

Efter din utbildning kan du specialisera dig antingen tekniskt med fokus på projektering och elkonstruktion, eller estetiskt med inriktning på design av ljusprojekt och ljusgestaltning. Med den ökande efterfrågan i branschen kommer vår utbildning göra dig till en professionell och eftertraktad expert inom branschen.

Ansök nu och ta första steget mot en spännande, efterfrågad och lysande yrkesroll!

ANSÖK NU

Hisingsbron - Fotograf: Patrik Gunnar Helin. Ljusdesigner: Kai Piippo

Fotograf: Patrik Gunnar Helin. Ljusdesigner: Kai Piippo

LIA

När du studerar till el- och belysningsdesigner får du göra två praktikperioder som kallas LIA (Lärande I Arbete). Du jobbar då på ett företag inom branschen och samarbetar med en handledare från företaget för att använda dina kunskaper på bästa sätt. LIA-perioderna ger dig erfarenhet, ökad förståelse för ditt framtida yrke och skapar en stark koppling till arbetsmarknaden.

Du kan välja att vara på samma företag under båda LIA-perioderna eller prova olika företag beroende på vad du är intresserad av. Varje år anordnar vi också branschdagar här på STI där du träffar företag inom och nätverkar för att upptäcka dina möjligheter till LIA och eventuell anställning.  

Din tid på STI

Förutom kunskaper kommer du få vara med om många intressanta och utvecklande händelser, workshops, studiebesök, events med mera. Möjligheterna är många, och här har du verkligen gjort rätt val för framtiden. 

För att lyckas med din utbildning på STI är det viktigt att du är driven, engagerad och nyfiken. Du behöver inte vara expert från start, men det är bra att vara nyfiken för att kunna hitta det du vill arbeta med inom ditt område. Du har själv ansvar över dina studier när det gäller självstudier, grupparbeten eller områden inom din utbildning som du vill fördjupa dig i.

Programmets kurser

5 YH-poäng = 1 veckas studier.

Denna kurs ger insikt i styrparametrar som påverkar ljusmiljöer och olika belysningsstyrsystem, t.ex. KNX (standard för hem- och fastighetsautomation), DALI (Digital Addressable Lighting Interface) och DMX (Digital Multiplex för ljusstyrning). Fokus ligger på att planera, bedöma och analysera belysningsstyrningsprojekt, med hänsyn till framtida trender.

Omfattning / YH-poäng: 20

Kursen behandlar BIM - Building Information Modeling och samordning mellan discipliner som el, VVS och byggkonstruktion. Du lär dig använda samgranskningsverktyg och hantera kollisionskontroller för att förbättra projektets effektivitet.

Omfattning / YH-poäng: 20

Här lär du dig skapa tekniska ritningar och scheman med hjälp av CAD-program som MagiCAD och Revit. Kursen inkluderar dimensionering av kablar och apparater, samt materialval för att planera och genomföra projekt från elprojektering till färdig installation.

Omfattning / YH-poäng: 25

Kursen ger en grundläggande förståelse för eltekniska principer som lik- och växelström, transformatorer och kabeldimensionering. Du lär dig även säkerhetsstandarder och energieffektiva lösningar för ljusinstallationer.

Omfattning / YH-poäng: 30

Under denna kurs tillämpar du dina kunskaper för att lösa ett verkligt problem inom el- eller belysningsområdet. Du planerar och genomför ett projekt som presenteras i en teknisk rapport och muntlig presentation.

Omfattning / YH-poäng: 20

Kursen ger dig kunskap om byggprocessens juridiska aspekter, inklusive entreprenadjuridik och upphandling. Fokus ligger på regelverk som AMA-El, AB (Allmänna bestämmelser) och ABT (Totalentreprenad), samt kvalitetssäkring av projektets olika faser.

Omfattning / YH-poäng: 30

Kursen fokuserar på hur estetiska idéer och ljusgestaltning kan omsättas till tekniska specifikationer och slutliga installationer. Du arbetar med digitala verktyg för att kommunicera och leverera dina projekt.

Omfattning / YH-poäng: 25

Under den första praktikperioden får du handledning i att omsätta teori till praktiska uppgifter på ett företag i branschen. Du introduceras till företagets organisation och de digitala verktyg som används i branschen.

Omfattning / YH-poäng: 40

Under den andra praktikperioden arbetar du självständigt med avancerade arbetsuppgifter inom el- och belysningsprojektering på företag i branschen. Fokus ligger på problemlösning, projektorienterat arbete och digitala verktyg.

Omfattning / YH-poäng: 60

Du lär dig designa ljusmiljöer för interiör och exteriör genom mätningar, analyser och praktiska laborationer. Kursen behandlar både estetiska och funktionella aspekter av ljusgestaltning.

Omfattning / YH-poäng: 30

Här får du en förståelse för ljusets fysikaliska egenskaper och uppbyggnad, dess påverkan på människor, natur, människans hälsa och välbefinnande, samt hur Human Centric Lighting kan tillämpas i planeringen av ljusmiljöer.

Omfattning / YH-poäng: 20

Kursen ger kunskap om att konstruera ljussystem med fokus på hållbarhet, inklusive livscykelkostnader (LCC) och miljöcertifieringssystem som LEED och Miljöbyggnad. Du lär dig också om arbetsmiljölagar kopplade till belysningsprojektering.

Omfattning / YH-poäng: 20

Du får kunskap om hur ljussystem designas för inomhusmiljöer med fokus på hållbarhet, arbetsmiljökrav och teknisk funktionalitet. Kursen inkluderar val och placering av armaturer samt riskbedömningar.

Omfattning / YH-poäng: 25

Kursen lär dig projektera belysningslösningar för utomhusmiljöer med hänsyn till trygghet, säkerhet och estetik. Du får använda digitala verktyg för att planera och leverera projekt.

Omfattning / YH-poäng: 25

Du lär dig kommunicera tekniska lösningar effektivt både skriftligt och muntligt, på svenska och engelska. Kursen förbereder dig för att söka praktikplats och utveckla färdigheter i projektplanering och teambuilding.

Omfattning / YH-poäng: 10

Ledningsgrupp & företagssamarbeten

Vi samarbetar med ledande företag och organisationer i branschen för att se till att du får rätt kompetens och kan ta steget till ett bra jobb direkt efter studierna. I utbildningens ledningsgrupp hittar du följande företag:

Behörighet och antagning

För att vara behörig behöver du:

  • Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan – Fullständig gymnasieexamen med minst 2250 godkända poäng (eller 90 % av ditt slutbetyg) eller motsvarande (komvux, folkhögskola mm) samt lägst betyget G/E i ämnena Svenska 1 (A) eller Svenska som andraspråk (SVASVA01 eller högre), Engelska 5 (A) och Matematik 1 (A).

Läs mer om grundläggande behörighet och hur vi bedömer betyg här

  • Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med lägst betyg E (eller betyg G)

Och minst en av följande:

  • Praktisk ellära (Lägst betyg E/G)
  • Ellära 1 (Lägst betyg E/G)
  • Naturkunskap 2 (Lägst betyg E/G)
  • Teknik 1 (Lägst betyg E/G)
  • Fysik 1 (Lägst betyg E/G)

Eller:

motsvarande kunskaper och färdigheter, som du fått genom annan utbildning eller yrkeserfarenhet.

Alla behöriga gör urvalstest. Urvalet sker genom särskilt prov. Läs om våra urvalstester här.

Saknar du behörigheten som krävs?

Om du saknar formell behörighet kan du anmäla dig till behörighetstester. Vi erbjuder även intensivkurser i vissa ämnen.

Du hittar mer information om behörighet, ansökan och datum här

Har du fler funderingar kring behörighet?

Vanliga frågor och svar

Andra populära YH-program

Programmera både mjukvara och hårdvara som systemutvecklare.

NÄSTA START: Augusti 2025

För elektriker och elinstallatörer som vill ta nästa steg i karriären som projektledare.

NÄSTA START: September 2025

Planera, projektera och designa el- och belysningsanläggningar för bygg- och infrastrukturprojekt!

NÄSTA START: Augusti 2025

Arbeta med digitala modeller för att projektera olika typer av hållbar infrastruktur

NÄSTA START: Augusti 2025

Utforma Sveriges nya elnät och bidra till utvecklingen av framtidens elektrifierade samhälle.

NÄSTA START: Augusti 2025

Som VVS-ingenjör ritar, planerar och projekterar du VVS-system i CAD och andra programvaror.

NÄSTA START: Augusti 2025

Var med och skapa framtidens järnväg! Jobba i CAD och projektera el, signal och tele för järnvägen.

NÄSTA START: Augusti 2025

Skapa bättre användarupplevelser som UX-designer och påverka hur användare upplever digitala miljöer.

NÄSTA START: Augusti 2025

Som Data Engineer hittar och analyserar du rätt data som hjälper företag fatta rätt beslut.

NÄSTA START: Augusti 2025

Bli Javautvecklare och arbeta med programmeringsspråket nummer ett inom en mängd olika branscher.

NÄSTA START: Pågående utbildning

Programmera och utveckla automatiserade system för en mängd olika områden och branscher.

NÄSTA START: Augusti 2025

Designa, programmera och underhåll framtidens användarvänliga appar.

NÄSTA START: Pågående utbildning

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter