Vanliga frågor & svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om våra utbildningar, antagningsprocessen och dina studier på STI

Ansökan

Hur söker jag YH-utbildning?

Du skickar in din ansökan på vår hemsida, du hittar knappen för ansökan under respektive utbildning. I ansökan bifogar du dina betyg och intyg. Du bifogar dina bilagor till oss i din ansökan, de kan bifogas som pdf, word eller bildfiler. Om du endast har papperskopior på dina intyg och betyg så kan du scanna eller ta en bild på intygen och bifoga filen till oss.

Obs! Kom ihåg att du måste se till att din ansökan är helt inskickad och inte endast registrerad för att vi ska se den.

 

Måste jag göra antagningsprovet?

Du blir kallad till antagningsprov om det är fler behöriga sökande än platser på utbildningen. Vi gör antagningsprovet för att kunna göra en rättvis bedömning av kunskaperna hos dig som söker. Poängen från provet används för att rangordna sökande till antagningen. Ju högre urvalspoäng desto större chans har du att bli antagen till utbildningen. Om du har sökt mer än en utbildning behöver du bara göra ett prov.

Läs mer om antagningsproven här

Hur vet jag om jag är behörig?

Det är två olika behörighetskrav som gäller för program och kurser på STI:

  • Grundläggande behörighet innebär en fullständig gymnasieexamen, eller motsvarande. Det gäller för alla utbildningar på STI.
  • Särskild behörighet är specifika krav för ett program eller en kurs. Det kan vara t ex godkänt i Matematik 2 eller en viss yrkeserfarenhet. Du ser de specifika kraven på respektive utbildningssida, och när du ansöker i yh-antagning.

Information om särskild behörighet hittar du på respektive utbildningssida.

Du kan läsa mer om behörighet här 

 

Vad kan jag göra om jag saknar betyg i Svenska 1?

För att uppfylla behörighetskravet till yrkeshögskolan krävs godkänt betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1, det vill säga kurser i svenska på gymnasienivå.

Kurser som Svenska för invandrare (SFI) eller exempelvis Swedish as a Foreign Language motsvarar inte Svenska 1.

Har du kunskaper motsvarande Svenska 1, men saknar betyg eller intyg?

Här är några sätt att styrka dina kunskaper:

  • Prövning via Komvux på kursen Svenska 1:s innehåll. Kontakta Komvux i din hemkommun för mer information.
  • Swedex-test via Folkuniversitetet är ett språktest i svenska som mäter dina kunskaper enligt CEFR-skalan. För att uppfylla kravet för Svenska 1 behöver du minst nivå B1. 
  • Godkänt behörighetstest i svenska 1 från andra YH, förutsatt att de uppfyller våra krav och du kan visa ett intyg.
  • Komvux-kurser: Du kan läsa Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 via Komvux i din hemkommun. Kursen omfattar 100 poäng och kan oftast läsas på heltid eller distans. Kontakta Komvux för mer information.


Kan jag gå en STI-utbildning på engelska?

Nej, STI:s utbildningar ges på svenska. Utbildningarna är eftergymnasiala och kravet för det är språkkunskaper i svenska på gymnasienivå. 

Vad ska jag göra om jag saknar betyg i Engelska 5?

Om du saknar betyg i Engelska 5 men har minst motsvarande kunskaper, kan du styrka Engelska 5-nivå på annat sätt.

  • Genom reell kompetens, vilket innebär att du kan visa detta med exempelvis intyg från en arbetsgivare eller lärare som bekräftar att du har minst dessa kunskaper.
  • Vi godtar även språktest som IELTS (minst 5.0), TOEFL iBT (minst 60), Cambridge English (B1 Preliminary eller högre) och Pearson PTE Academic (minst 42).saknar de betyg som krävs i Engelska kan du trots det vara behörig till utbildningen om du klarar behörighetstestet i Engelska.

Vad kostar utbildningen?

YH-utbildningar på STI är gratis och berättigar till studiemedel från CSN under hela utbildningstiden. Mer information finns på CSN:s hemsida www.csn.se där även ansökan om studiemedel görs efter det att du har blivit antagen till utbildningen.

Kursmaterial och andra omkostnader kan dock tillkomma. Vi rekommenderar även att man har en egen dator för att kunna tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt.

Vad är ett arbetsintyg?

YH-kurser är upskill-/reskill-kurser för yrkesverksamma och för att vara behörig behöver du ha en specifik yrkeserfarenhet.

För att styrka detta behöver du skicka in ett arbetsintyg från din nuvarande eller tidigare arbetsgivare.

Arbetsintyget ska innehålla:

  • Ditt namn och personnummer
  • Yrkesroll och en beskrivning av arbetsuppgifter (t ex inom vilket område du jobbat)
  • Hur länge du har varit anställd och i vilken omfattning (heltid eller deltid)

Ej godkända underlag

  • CV och personligt brev – eftersom det inte är verifierat av arbetsgivaren.
  • Anställningsavtal  – det visar bara när anställningen påbörjades, inte hur länge den varat, och gäller inte som underlag. Tips: om du kan komplettera anställningsavtalet med din senaste lönespecifikation för den anställningen och vi på så sätt kan utläsa din anställningstid, så brukar det kunna godtas som underlag (stryk över lönen om du vill.)

 

 

Kan jag söka med utländska betyg?

Har du utländska betyg så måste du översätta dem innan du skickar in dem till oss. I första hand skickar du in dem till UHR och i andra hand kan du ta hjälp av en auktoriserad tolk. Om du mot all förmodan inte hinner få dina betyg översatta kan du testa att skicka in dina handlingar i alla fall.

Kan jag söka en utbildning om jag inte är svensk medborgare eller från ett annat land?

Alla som uppfyller behörighetskraven* kan både söka och bli antagna, även om du inte är svensk medborgare eller inte har EU-medlemskap.

*Samtliga YH-utbildningar på STI kräver svensk gymnasieexamen eller motsvarande, vilket också är grundkravet för att studera på yrkeshögskola i Sverige. Du behöver därmed har godkänt betyg i gymnasiets svenska 1/A eller kunna visa upp motsvarande. STI har inga utbildningar för icke-svensktalande.

Finansiering:

  • Våra utbildningar bygger på statliga medel och är avgiftsfria.
  • Det går ibland att få studiemedel även om du inte är svensk medborgare. Mer information hittar du hos CSN på den här länken. Alla frågor om möjligheten att få studiemedel tar du direkt med CSN.

Can I take an STI program or course in English?

No, STI’s programs and courses are taught in Swedish. They are post-secondary programs, and the requirement is Swedish language proficiency at upper secondary school level.  

Kan ni hämta mina betyg från antagning.se?

STI har ett eget antagningssystem som inte är kopplat till antagning.se. Det betyder att vi inte har tillgång till betyg därifrån. För att kunna bedöma din behörighet behöver vi därför att du själv laddar upp dina betyg i vårt system yh-antagning.

Utbildningsstart

Vilken dator behöver jag?

Du hittar datorrekommendationer under ”Frågor och svar” på respektive YH-programs sida.

När är det utbildningsstart?

Våra YH-program startar under andra halvan av augusti, eller i början av september.

Våra YH-kurser startar vanligtvis månadsskiftet september/oktober och januari/februari.

 

Se respektive utbildningssida för mer information.

Vilka tider är det undervisning?

För våra program är det i regel undervisning mellan 09:00–16.00. 

  • Om du går ett platsbundet program sker undervisningen vanligtvis på campus i Liljeholmen 2–3 heldagar per vecka. Det är inte möjligt att delta på distans eller ta del av inspelningar i efterhand.
  • På våra distansprogram sker undervisningen online, i realtid mellan 09:00–16.00. Ett par gånger per år är det obligatoriska platsträffar i Liljeholmen. Du studerar via lärplattformen med föreläsningar, e-kurser och självstudier.

Kan jag få omställningsstudiestöd?

Du kan ansöka om studiemedel för omställning för våra YH-program och kurser. Det är för dig som har arbetslivserfarenhet och vill stärka din position på arbetsmarknaden genom att bredda eller fördjupa din kompetens.

STI:s utbildningar är framtagna tillsammans med arbetslivet och anpassade till arbetsmarknadens behov, vilket gör dem perfekta för omställningsstudiestödet.

Du hittar mer information på CSN:s hemsida

Behörighet

Vad kan jag göra om jag saknar Matematik 2?

Har du sökt ett program som kräver Matematik 2 men saknar godkänt betyg? Du kan bli behörig genom att visa att du har motsvarande kunskaper.

STI har inga egna kurser eller behörighetstester i matematik. Däremot finns det idag många andra bra alternativ, som Komvux och gratis onlinekurser som du kan läsa i egen takt, t.ex. via Khan Academy.

Läs mer om olika alternativ på vår sida om behörighet 

 

Studera på STI

Behöver jag kunna svenska?

Ja, eftersom utbildningen är eftergymnasial och ges på svenska är det viktigt att du har språkkunskaper i svenska på gymnasienivå. STI erbjuder inga kurser eller program på engelska.

Finns det undervisning på engelska?

Undervisningen är på svenska, men det finns inslag på engelska i form av kursmaterial och programvaror.

Vad är LIA?

En av grundidéerna med YH-utbildning är att kontinuerligt kombinera teori och praktik under hela studietiden. Inom Yrkeshögskolan kallas den praktiska delen för LIA – Lärande i arbete, som är ett av de mest populära momenten inom YH-utbildningen. Under LIA utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens samt ger dig en eftertraktad möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär. Du får vara ute på en arbetsplats på en typ av praktik och lära dig om yrket i verkligheten.

Kursen öppnar möjlighet till framtida jobb och cirka 25 % av utbildningen består av LIA. Genom LIA kan du bygga upp ett nätverk under studierna.

Kan jag göra LIA på det företag jag jobbar idag?

Ja, LIA kan göras på det företag där man är anställd men arbetsuppgifterna måste stämma överens med det som man förväntas lära sig på LIA-kursen och man måste ha en LIA-handledare från företaget.

Är studierna på heltid?

Alla STI:s YH-program är på heltid, vilket innebär ca 40 timmar per vecka. Ungefär hälften av timmarna är lärarledda lektioner och föreläsningar, medan resten består av projektarbeten och självstudier.

Kan jag få extra stöd under studierna?

Som studerande på yrkeshögskolan har du rätt att få pedagogiskt stöd under dina studier. Särskilt pedagogiskt stöd handlar om olika former av insatser för att kompensera svårigheter i studierna. Några exempel på särskilt stöd kan vara exempelvis:

  • Anteckningsstöd
  • Utökad lärartid
  • Mentorsstöd
  • Anpassad examination (exempelvis extra tid under examinationen eller muntligt istället för skriftligt prov)
  • Förlängd studietid

Om du behöver extra stöd, meddela oss gärna redan i ansökan eller så snart du har blivit antagen så kan vi utforma en plan som vi anpassar efter just dina behov.

Kan jag studera på STI om jag har en funktionsnedsättning?

Ja, vi vill att så många som möjligt ska kunna studera hos oss och gör anpassningar där det är möjligt. Om du är antagen och har behov av anpassningar, kontakta oss gärna så tidigt som möjligt så att vi kan säkerställa att allt är på plats inför studiestarten. Hör av dig till info@sti.se så hjälper vi dig med mer information och ser vilka lösningar som finns.

Hur är STI:s utbildningar upplagda?

På STI läser du i ett fast tempo tillsammans med klassen, med kurser som följer ett tydligt schema. Våra kursledare är yrkesverksamma experter och undervisar under specifika perioder, vilket gör att du får aktuell och relevant kunskap direkt från branschen. För att lyckas utbildningen är det viktigt att du är med från start och följer kursupplägget.

Om du skulle missa något finns alltid möjlighet att ta igen kursinnehållet på egen hand och göra omtentor.

Kan jag jobba och gå ett heltidsprogram samtidigt?

Våra YH-program är på heltid och kräver fullt fokus. Att arbeta heltid vid sidan av studierna fungerar i praktiken sällan, då det blir svårt att hinna med kursmoment, samarbeten och att utveckla den praktiska kompetens som krävs för yrkesrollen.

Hur får jag en LIA-plats?

Du ansöker själv om LIA-plats, men vi ger dig de verktyg och det stöd du behöver för att lyckas.

Det är en fördel om du redan har en idé om vilken typ av företag och bransch du vill göra din LIA hos – det är din chans att ta första steget mot din framtida karriär. 

Antagning

Är behörig samma sak som antagen?

Nej, behörig betyder att du uppfyller kraven. Du är kvalificerad till urval och antagning.

Antagen blir du först efter att vårt urval gjorts, och om det är fler behöriga än platser så rankas du utifrån ditt resultat i antagningsprovet. Det är poängen i urvalet som avgör om en behörig blir antagen.

När får jag antagningsbesked?

Antagningsbeskedet till höstens YH-program skickas ut i mitten av juni. 

Du hittar viktiga datum för höstens antagning här

Jag har blivit erbjuden plats på två program på STI – vad gör jag?

Välj ett program att tacka ja till:

  • Du kan bara tacka ja till ett program på STI.
  • När du tackar ja till ett program tackar du automatiskt nej till de andra.

 

 

 

Vad händer med min reservplats om jag tackar ja till ett annat program?

Du behåller din reservplats även om du tackar ja till ett program.

  • Om du senare får en plats som reserv kan du välja att tacka ja till den.
  • Om du tackar ja till reservplatsen förlorar du den plats du tidigare tackat ja till.

 

 

Övrigt

Varför har ni inte kvar vissa utbildningar?

Våra program och kurser är godkända att starta under en begränsad tidsperiod. Därefter ansöker vi om dem på nytt, ofta i en uppdaterad form, för att de ska fortsätta vara relevanta för yrkesrollen.

Utbildningar kan ibland ersättas av nya för att möta arbetsmarknadens behov, vilket innebär att utbudet kan variera från år till år.