Så bedömer vi betyg
För att bli behörig till STI:s YH-program behöver du uppfylla kraven på grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Utöver det finns det ofta ett eller flera särskilda krav på en viss gymnasiekurs, där de vanligaste är Matematik 2 eller Programmering 1. Läs här hur vi bedömer ansökan och vilka typer av examen och betyg som ger grundläggande behörighet.
För att uppnå grundläggande behörighet till yrkeshögskolan krävs en fullständig gymnasieexamen eller motsvarande samt lägst betyget G/E i ämnena Svenska 1 (A) eller Svenska som andraspråk (SVASVA01 eller högre), Engelska 5 (A) och Matematik 1 (A). Att uppfylla kravet för fullständig gymnasieexamen kan däremot göras på flera olika sätt.
Hur vi bedömer olika typer av gymnasiekompetens
Det svenska betygssystemet har genomgått en del förändringar genom åren och det kan därför inte vara helt självklart vad som gäller om man har äldre betyg. Eller så har du genomfört dina gymnasiestudier utomlands och är osäker på vad som gäller. Här nedan går vi igenom de kunskaper som kan motsvara fullständig gymnasieexamen:
Slutbetyg/gymnasieexamen
- Lägst betyget G/E i minst 2250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram
- Lägst betyget G/E på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01)
- Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg)
- Fullständigt betyg med hjälp av gymnasieexamen och poäng från Kommunal vuxenutbildning
Komvux
Om du inte har godkänt i 2250 poäng från dina gymnasiestudier eller saknar fullständigt slutbetyg kan du läsa upp poängen som saknas via kommunal vuxenutbildning/Komvux. Du kan på så sätt få grundläggande behörighet till yrkeshögskolan
Folkhögskola
Du kan också få grundläggande behörighet för yrkeshögskolan genom studier på folkhögskola. Här nedan går vi igenom vad som gäller när det kommer till studier via folkhögskola.
Har du gått igenom en utbildning vid folkhögskola är du behörig att antas till yrkeshögskolan om du gått:
- en treårig utbildning
- en tvåårig utbildning som bygger på minst ett års studier i gymnasieskolan,
- en tvåårig utbildning som bygger på grundskolan och minst ett års yrkesverksamhet, eller
- en ettårig utbildning som bygger på minst två års studier i gymnasieskolan.
Dessutom krävs att den som har gått igenom en sådan utbildning har kunskaper motsvarande lägst godkänd nivå i följande gymnasiala kurser: Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1, Engelska 5, Matematik 1a, b eller c, Historia 1a1, Naturkunskap 1a1, Religionskunskap 1 och Samhällskunskap 1a1.
Om du har en utländsk gymnasie-, högskole- eller universitetsutbildning kan den användas för att uppfylla kravet. Viktigt att komma ihåg är att du i så fall också behöver godkänt betyg i Svenska 1, Engelska 5 och Matematik 1 om inte motsvarande kurser ingått i den utländska utbildningen.
Eftersom vi inte alltid kan validera eller avgöra utbildningsnivån på utländska betyg i förhållande till våra behörighetskrav är det därför bäst om du får dina betyg översatta och validerade till motsvarande svenska betyg. För att göra det kan du vända dig till UHR:s webbplats.
Vi rekommenderar att du gör detta i god tid innan då det brukar ta några månader innan betygen är validerade.
Saknar du betyg i matematik 2?
För dig som saknar betyg i matematik 2, ett krav för flera av våra YH-program, erbjuder vi både en intensivkurs och ett behörighetstest i ämnet. Om du får godkänt på testet blir du behörig i matematik 2.
Mer information kommer när ansökan öppnat.
Behörighetstest kostar 200 kr och intensivkursen 500 kr.
Du kan göra behörighetstest i matematik 2.
För exakta datum och tider för behörighetstesterna, vänligen se din inbjudan på yh-antagning.se.
För att anmäla dig till ett behörighetstest behöver du bara skicka in en ansökan till något av våra YH-program. Om du saknar ett ämne får du automatiskt en inbjudan på yh-antagning.se.
Behörighetstestet i matematik är baserat på kursen Matematik 2a och omfattar taluppfattning, algebra och enkla ekvationer, geometri och funktioner. För att öva matematik inför behörighetstester rekommenderar vi matteboken.se. Du kan också studera med böckerna Matematik 5000 Kurs 1bc eller Matematik 5000 Kurs 2bc.
Saknar du Programmering 1?
Du kan bli behörig i Programmering 1 genom att självständigt läsa en grundläggande programmeringskurs online. Vi godkänner kurser som motsvarar Programmering 1 och som ger dig ett intyg eller certifikat.
Här är några rekommenderade alternativ på onlinekurser, som möter kraven.
- Codecademy: Learn Python 3
- freeCodeCamp: JavaScript Algorithms and Data Structures
- Khan Academy: Intro to JavaScript
När du har slutfört en kurs laddar du upp ditt intyg i din ansökan. Vi behöver få någon form av underlag som vi ser dina personuppgifter och att du klarat kursen.
Har du gjort behörighetstest i programmering på en annan yrkeshögskola? Bifoga ditt intyg i din ansökan.