Om STI

STI är en stiftelse som grundades redan 1924. Vi utbildar inom tekniska områden och vårt mål är att skapa en hållbar framtid för våra studerande, våra samarbetspartners, teknikbranschen och samhället.

Teknisk utbildning med fokus på arbetsmarknadens behov

Tekniska utbildningar sedan 1924
STI är en stiftelse som erbjuder teknisk utbildning utan vinstintresse, vilket gör att vi kan fokusera fullt ut på att leverera utbildning av hög kvalitet. Sedan vårt grundande år 1924 har vi utvecklats i takt med samhället och utbildningssystemets förändringar. Idag erbjuder vi utbildningar inom yrkeshögskolan och specialiserade kurser för företag.

Utbildningar anpassade efter arbetsmarknadens krav
Våra YH-program är skräddarsydda för att möta arbetsmarknadens behov. Vi samarbetar nära med branschaktörer som deltar i både utvecklingen och genomförandet av våra utbildningar. Detta säkerställer att våra studerande får den kompetens som efterfrågas av arbetsgivare.

Hög anställningsgrad efter avslutad utbildning
Tack vare vårt nära samarbete med näringslivet får över 90% av våra studenter arbete i sin bransch inom ett år efter examen. Vi är stolta över att kunna tillhandahålla framtidens kompetens till viktiga branscher i samhället. 

Läs mer om våra YH-program

Samarbeta med oss!

STI är en kvalitetsauktoriserad utbildningsanordnare hos Almega Utbildningsföretagen. STI uppfyller bland annat en rad viktiga kvalitetskriterier som garanterar en bra utbildningskvalitet:- God kunskap om kompetensbehov och relevanta tjänster

  • Rätt organisation och resurser
  • Effektiva arbetssätt
  • Kompetent personal
  • Kontinuerlig metodutveckling
  • Noggrann uppföljning och redovisning av resultat
  • Systematiskt kvalitetsarbete

Vi är stolta över att vara med och erbjuda högkvalitativa och hållbara utbildningar och vidareutbildningar för framtidens samhälle.

Du hittar STI:s certifiering här

STI:s historia

100 år av teknisk utbildning

Grundande och tidig utveckling

Stockholms Tekniska Institut (STI) grundades 1924 för att utbilda ingenjörer på mellannivå, en kompetens som då var mycket efterfrågad på grund av den snabba tekniska utvecklingen. Under ledning av den första rektorn, Walter Holmstedt, växte STI snabbt och attraherade ett ständigt ökande antal studenter. Från sina första lokaler på Regeringsgatan 47 flyttade STI senare till moderna lokaler på Kungsgatan 32 för att möta det ökande studentantalet. År 1948 antogs student nummer 20 000, vilket markerade en period av betydande tillväxt.

Förändringar i utbildningssystemet

STI har kontinuerligt utvecklats i takt med förändringar inom utbildningssystemet och samhällets behov. År 1987 överfördes den dåvarande utbildningsverksamheten till kommunal regi, vilket ledde till att STI fokuserade på kortare uppdragsutbildningar. Mellan 2002 och 2010 bedrev STI även teknisk gymnasial utbildning.

Med införandet av Kvalificerad Yrkesutbildning (KY) öppnades en ny möjlighet för STI att åter bedriva teknisk utbildning på högre nivå. År 2009, i och med etableringen av Yrkeshögskolan (YH), började STI erbjuda YH-utbildningar inom olika tekniska områden. År 2010 såldes STI Tekniska Gymnasium för att möjliggöra en fullständig satsning på YH-utbildningar.

En stolt tradition och en ljus framtid
Med 100 års erfarenhet av att erbjuda teknisk utbildning av hög kvalitet har STI starka band till både arbetsliv och tekniska branscher i Sverige. Våra utbildningar är efterfrågade av arbetsmarknaden och bidrar till samhällsutvecklingen genom att förse studenter med den kompetens som behövs.

Stockholms Tekniska Institut (STI) hösten 1941
Historia

STI Alumni

För dig som tidigare studerat här på STI, är STI Alumni en arena för nätverkande och spännande möjligheter till professionell utveckling. Här samlas tidigare STI-studenter, dedikerade STI-anställda och inspirerande kursledare.

Du är välkommen att gå med i STI Alumni om du har genomfört minst en kurs på STI, om du är nuvarande eller tidigare anställd på STI, eller är eller har varit kursledare/föreläsare på STI.

Välkommen till STI Alumni!

Gå med i STI Alumni

Nätverket STIna

En plattform för kvinnor och icke binära inom teknik, IT och samhällsbyggnad

STIna verkar för jämställdhet inom utbildningar och yrken kring teknik, IT och samhällsbyggnad. Detta görs genom detta nätverk där kvinnor och icke binära i dessa branscher kan utbyta erfarenheter och knyta kontakter. För att verka för dessa mål träffas nätverket med jämna mellanrum, målsättningen är att det ska vara minst två tillfällen per termin. Nätverket består av studenter, personal, alumner, företagskontakter, ledningsgrupper och kursledare.

Det långsiktiga målen som STIna arbetar mot är:

  • Fler kvinnor och icke binära till branscher inom teknik, IT och samhällsbyggnad.
  • Stötta kvinnor och icke binära i deras yrkesval under utbildningstiden på STI
  • Motverka stereotypa fördomar om tekniska yrken

Jämställdhet är självklart en viktig aspekt i hela vår verksamhet. Eftersom det är en ojämn könsfördelning inom tekniska branscher har STI valt att arbeta med detta nätverk för att belysa hur viktig denna fråga är.

Har du tips, idéer eller vill vara med på nästa träff?

Hör gärna av dig till oss på info@sti.se
eller på 08-545 835 80.

Styrelse

Ylva Hambraeus Björling

Styrelseordförande

Invald i styrelsen 2020. Civilingenjör elektro från Kungliga Tekniska Högskolan i Stock­holm. Stor erfarenhet av företagsstyrning i små och stora, ägarledda, svenska och inter­nationella, företag. Har arbetat i privat och offentlig sektor, ansvarat för samhällskritiska verksamheter inom IT-, Telekom-, vård- och omsorgssektorn. Brinner för en god användning av teknik och IT. Ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien.

Eva Harström

Styrelseledamot

Invald i styrelsen 2015. Civilingenjör Industriell ekonomi vid Tekniska Högskolan, Linköpings Universitet. Erfarenhet som koncern-CIO samt Svenskt och Europeiskt IT-ansvarig inom maskinuthyrning och medicinsk teknik. Har också en bakgrund som affärskonsult och projektledare med fokus på affärssystem samt har arbetat som Nordisk CIO på Skanska. Nuvarande befattning: CDO på Billerudkorsnäs. Övriga uppdrag: Styrelseledamot i Visolit AS.

Glenn Sernbrandt

Styrelseledamot

Invald i styrelsen 2023. Ingenjör elektro vid Kungliga Tekniska Högskolan samt enstaka kurser som psykologi på Stockholms Universitet. Mer än 25 års erfarenhet från ledande befattningar inom IT-branschen som teamleader, VD. Nuvarande jobb utöver STI: VD IP-Solutions AB, Styrelseledamot IT Perspective AB. Tidigare styrelseledamot: it Exalt, APIS Technical training.

Jonas Andrae Johansson

Styrelseledamot

Invald i styrelsen 2015. Grundskollärare Linköpings Lärarhögskola och Rektorsutbildning Uppsala Universitet. 17 års erfarenhet som rektor på olika befattningar inklusive diverse interimsuppdrag som managementkonsult. Nuvarande befattning: Verksamhetschef grundskolorna i Knivsta Kommun.

Eva Maria Matell

Styrelseledamot

Invald i styrelsen 2014. Civilingenjör Industriell ekonomi vid Tekniska Högskolan, Linköpings Universitet. Mer än 20 års erfarenhet från ledande befattningar inom industrin och IT-branschen som VD, Nordenchef, försäljning/marknadchef. Nuvarande befattning: Managementkonsult inom ledning, modernt ledarskap, strategisk sälj- samt affärsutveckling. Övriga uppdrag: Styrelseordförande Crisp AB. Tidigare uppdrag: Styrelseledamot Precise Biometrics AB.

Johan Jalvemo

Styrelseledamot

Invald i styrelsen 2023. Civilingenjör Maskinteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Internationell erfarenhet från Japan, Tyskland, Österrike, Ungern, Förenade Arab Emiraten, Finland, Polen, Island och Skandinavien. Diverse ledande positioner inom Energisektorn sedan 2010. Certifierad i styrelsearbete via Styrelseakademien sedan 2015. Nuvarande jobb utöver STI: Head of Power Systems, Norconsult AB

"Utbildning utifrån arbetsmarknadens behov"

Visa alla omdömen från studenter